Thursday, January 17, 2013

# Summer Palace




" Summer Palace "

An Imperial Garden in Beijing

The Summer Palace is a palace in Beijing, China. The Summer Palace is mainly dominated by Longevity Hill and the Kunming Lake. It covers an expanse of 2.9 square kilometres, three quarters of which is water.


Our Journey Begin 

Meet my friend, from left azam (penang), me (melaka), abe (kelantan) and fakhrul (pahang)


Arrived. Paifang Decorated. 


Bronze Qilin Status

 

Masuk2 je jmpe batu ni. haha
Batu ni jatuh dari langit masa zaman Dinasti Yuan, so diorang simpan la buat kenangan. 
haha dengar la cerita aku yea :p aku lupa nk baca info batu ni psl ape
coz nk lari dr 2 orang amoi ni, dorang nk jadi tour guide kitorang, dah le charge mahal. 
Baik jalan sendri.



Unknown and Undescribe Stone.


Toilet awam kot. haha ni pown same, xde info. So kitorang consider batu ni mcm jamban. haha ^^


Hall of Joyful Longevity
Rumah ni mcm tempat parlimen atau lebih kepada mahkamah la. Tempat perlaksanaan undang2 and smua ahli kabinet berkumpul bincang isu2 semasa.


Antara view dalam summer palace. Cantik view tmpt ni. Tenang je





Hah tmpt ni tak diketahui ape kebendanye. Jauh dan hanya mampu tgk dr jauh, tp agak cantik kan kawasan perkampungan tu? :) Perkampungan tu dipisahkan dengan sungai ni kot. Nampak kawasan ranting kering tu? tu act kawasan sungai yg dah beku.



Ski Time ! Cantik kan view dari atas? ^^ Ni semua sungai yg dah beku. So bila musim winter, dorang buat la activity kat atas ni.


Siap bbudak main bola lg atas ais ni..



Amoi ni kan... dia lah yg suh kitorang main ski kerusi.. haha mula2 kitorng xnk coz harga mahal.. skali main RMB80 = RM40 ! gila mahal.. so kitorang trus belah.. pastu dia kejar pujuk2 turun harga smpai la jadi rm7 je sorang. haha 


So ape lagi turun ah main ! haha senang je main benda ni. and paling penting, 
BEST and ENJOY !


120km/sjm :)



sempaaattt :) orang dr sweeden. Cuba teka umur dorang bape? 19 tahun! tp nmpk agak tua. Well ntah, orang barat kan. Biaselah tu, look matured. Kita asia more to CUTE ^^


Ehem2 :p


haha pic ni di spoilkan oleh aku. haha tp smart gak ah. tgh syok2 azam nk amik pic, aku glongsor trus. Nampak x kesungguhan tu? :) hahaha

 


Abe kate, "jat posing pegang duit jap" ^^


Ni... pekan or town kot.. kitorang x sempat naik atas. Kejar masa time ni, so amik pic dr bawah je.



Solat lah di mana-mana pon anda berada. Sesungguhnya solat itu tiang agama kita.


Actually, destinasi utama kitorang nak cari Kunming Lake. Tasik yg dah beku. Jalan2 x jmpe. last2 naik atas skali, barulah nmpk tasik. Nmpk muka disitu ble dah nmpk tasik haha


The Tower of Buddhist Incense, The highest building in the Summer Palace.
Serious tmpt ni mmg cantik and bangunang dorang superb la.


 







Ok, aksi gembira sgt kot jmpe tasik. HAHA




Subhanallah, indah sungguh alam ciptaan Allah ni :)



 

Mula2 takut gak la diri atas ais ni, takot rekah n pecah plak. pastu dah syok, siap2 lompat lg. haha




Shoot nak amik video act, tp tertekan amik gambau plak. hehe


 

Kunming Lake. Frozen lake.





Last but not least.
Sape kata mcd kat china x leh makan? mmg xleh pown. haha tp x smua. Apa yg ada ayam or daging mmg xleh makan la. Dorang x sembelih kan, tp seafood and kentang ok. So here i am, burger udang! 
peh kat malaysia xde ni, seriiouuus sodapp bang~ 


Ok sampai di sini jelah cerita saya di beijing ^^ 
Smoga dipanjangkan umur untuk bercerita lg insyaAllah.

Salam.



7 comments:

  1. wah..bestnye ijat. sgt menarik tempat2 tu..tp rasanya bertambah menarik kalu dilihat waktu summer kot sbb pemandangan nampak lebih nature dgn kawasan yang menghijau, pemandangan air yg tenang... x gitu?

    ReplyDelete
  2. bestnye.. cantik.. lagi best n lagi cantik dapat main ski ngan minah saleh.. HEHE

    ReplyDelete
  3. Bestyaaaaa. Tapi kat China lagi best shopping kan. Huhu

    ReplyDelete