Tuesday, May 27, 2014

SJ4000 Full HD Waterproof Review.



SJ4000, atau lebih dikenali sebagai GOPRO CHINA. Quality gambar, quality video, semua sama cantik dengan Gopro Hero 3. Harga market Malaysia antara RM350~RM490.

PACKAGING LIST

1 x Camera
1 x Waterproof protection case
2 x Connecting support
2 x Helmet buckle
1 x Camera support
1 x Adapter support
1 x Bicycle frame
1 x USB data cable (80cm)
1 x AC power adapter (EU plug)
4 x Bicycle frame tag
4 x Plastic binding
1 x Wiping cloth
1 x Chinese and English user manual







PRODUCT DESCRIPTION


Brand Name:
SJ4000
Interface:
HDMI
Video Format:
MOV
GPS logger:
None
OSD Language:
Chinese (Simplified),Chinese (Traditional),English,German,Japanese
Display Size:
1.5"
Chipset Manufacturer:
Novatek
View angle:
170°
Pixels:
1200Mega
Video Code:
H.264
Battery:
Built-in
Camera Resolution:
1920x1080
Special Features:
Cycle Recording,Led Display,Microphone,Motion Detection,SD/MMC Card
Frames Per Second:
30

Product Description

Main Features:
  • A water-resistant casing that allows you to film fascinating water sports; water-resistant up to 30 meters under water 
  • NTK96650+AR0330 solution
  • High definition screen that displays and replays fascinating videos recorded 
  • Detachable battery that is easy to replace and prolongs your camera’s service life 
  • Video recording while charging
  • Video recording with battery 
  • 12-megapixel HD wide-angle lens
  • HDMI HD output
  • Web camera 
  • Support storage cards up to 32GB maximum
  • Multiple video recording formats: 1080P   720P   WVGA
  • Recorded in MOV format
  • Multiple photo shooting modes: Single shot, Snapper 
  • Video encryption enabled
  • Mini appearance, diversified colors available 

Specification:

Liquid Crystal Display (LCD)1.5LTPS
Lens
170°A+ HD wide-angle lens, 6G lens
Language Options
English / German / French / Spanish / Italian / Portuguese / Chinese Traditional / Chinese Simplified / Japanese / Russian
Resolution of Videos Recorded
080P (1920*1080 ) 30FPS
720P (1280*720) 60FPS
VGA ( 848*480) 60FPS
QVGA (640*480) 60FPS
Video Format
MOV
Compressed Format of Videos
H.264
Resolution of Photos
12M / 8M / 5M
Storage
Micro SD
Shooting Mode
Single Shot / Self-timer (2s / 5s / 10s / Continuous Shooting
Frequency of Optical Source
50Hz / 60Hz
USB Interface
USB2.0
Power Source Interface
5V1A
Battery Capacity
900MAH
Power Dissipation
400mA 4.2V
Recording Time
1080P/ About 70 minutes
Charging Time
About 3.5 hours
Operating System (OS)
Windows XP/VistaorAbove/Win7/Mac os
Dimension
59.27*41.13*29.28


CAMERA BODY ASPECT

Bentuk segi empat tepat. Saiz segenggam tangan aku bila aku pegang. Button lembut(smooth) bila picit, licin dan kemas.









QUALITY GAMBAR DAN VIDEO

Terus terang aku cakap, quality gambar sj4000 lebih kurang mcm gopro. TAPI kalau korang tak pandai setting, contoh korang tak setting HDR, ISO, Colour, Contrast and so on, aku jamin gambar korang akan pecah, bermaksud banyak noise. 

Apa tu noise? Gambar korang akan pecah pecah.

Sekali setting je, pastu tak payah usik2 lagi. Kompem gambar cantik.

Tengok pic kat bawah ni, lepas puas aku setting habis. Gambar memuaskan hati. Nampak kan detail kayu meja. Ni aku buat setting HDR.






KEBAIKAN

- Murah compare ngan harga gopro RM1400
- Quality boleh lawan gopro.
- Widescreen
- Ada showscreen kat kamera (Gopro tiada) so bila snap pic leh tgk kat kamera je.
- Pakai memory card (sampai 128gb) so tak payah risau memory penuh. Gopro terus simpan dalam phone.
  Kalau memory penuh kan dah susah.
- Kalis air.

KEBURUKAN

- Tiada Wifi 

KESIMPULAN

Berbaloi beli, sebab harga murah berpatutan. Quality gambar boleh lawan gopro kalau pandai setting dan edit. 

CARA MEMBELI

Contact aku.
+60123866423 (Whatsapp) Jangan call, aku takde kat Malaysia. Aku kat Beijing. 
Ijataben (Wechat ID) Lebih pantas aku reply.

Harga : RM350 (Fullset accesories, monopod set and free memory card 16gb) 
Harga borong : Itu kena bincang dgn saya ye. PM


17 comments:

  1. Hey... Can i know the stock still available?

    Please do send me email :

    hoecheeyap@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Boleh minta setting yg paling best punya?
    Utk kegunaan harian besa2 je..thanks

    ReplyDelete
  3. bro..

    boleh share setting tak? dah cuba macam2 setting tapi still tak menjadi.. hehe.. harap bro boleh bantu.

    terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro, setting smua buat auto. yg penting jaga lighting n angle. kompem cun

      Delete
  4. Boleh share setting ko mcm mana?

    sekarang ni aku guna
    ISO 400
    Exp: +1
    Qlty: Fine

    ReplyDelete
  5. wahhh memang tengah mencari SJ nie...

    ReplyDelete
  6. bro, apps apa yg boleh wifi ke handphone...

    ReplyDelete
  7. Yg ade auto boleh buat auto. Klau yg on off tu mcm mne? Share la setting semua sekali hehee

    ReplyDelete
  8. Yg ade auto boleh buat auto. Klau yg on off tu mcm mne? Share la setting semua sekali hehee

    ReplyDelete
  9. Yg ade auto boleh buat auto. Klau yg on off tu mcm mne? Share la setting semua sekali hehee

    ReplyDelete
  10. Mau tanya,ini saya kan baru beli,tapi hasilnya kok seperti kamera biasa ya? Cakupan gambarnya tdk luas. Apa sj4000 saya ternyata palsu atau ada pengaturannya?

    ReplyDelete