Saturday, May 31, 2014

Resepi Kek Batik Simple dan Mudah.



Cara paling pantas, mudah dan simple untuk membuat kek batik.
Sekarang dah jadi trend buat kek batik ni.
Bukan ape, cara nk buat kek ni senang tak payah kukus or guna oven.
Sekejap je buat, letak dalam peti ais, siap!

Macam-macam cara ada nak buat tapi aku buat paling simple.
Sebab blog ni kan Simple tu mudah haha


Bahan-bahan Utama :

1- 250g Biskut Marie (warna cream)
- 150g buttercup

- 4 cawan Milo
- 2 sudu serbok koko
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1 cawan air kosong 




Cara membuat Kek Batik


1. Patah-Patahkan Biskut Marie.



2. Panaskan kuali dan masukkan mentega.



3. Bila  mentega dah cair, masukkan air dan susu pekat, gaul sebati.



4. Masukkan serbuk koko dan milo. Gaul sampai pekat.



5. Padamkan api dan masukkan biskut yg dah dipatahkan tadi.



6. Mampatkan adunan yang telah siap digaul tadi ke dalam satu bekas.
Kalau tgk aku punya kek ni kurang pekat coz aku suka mcm ni sebab tak terlalu manis.
korang boleh buat lebihkan air dan susu supaya kek jadi lebih lembut dan moist. 



7. Masukkan ke dalam peti sejuk, dan sedia untuk dimakan.



SELAMAT MENCUBA !

1 comment:

  1. Dude, nice recipe but the thing that caught my attention the most is your header!! I just made a header like yours, with my picture in that circle thingy!! Hahahha. Now I've to think of something else. Lololol!!

    ReplyDelete